Портер-переможець Максима Бондарчука

Tweet about this on TwitterShare on VKShare on Facebook0

Кен Гроссман, Джим Кох, Сем Каладжіоне, Кьєтіл Йікіун,
Міккель Борг Бьйоргсьо, Тео Муссо…
Сьогодні створене ними пиво є символом крафта, а їх біографії – доказом того,
що невеличке захоплення може вирости в справу життя, що світом крафтового пивоваріння правлять вчорашні домашні пивовари!

Команда Varvar brewery вирішила, що крафт неможливий без взаємної підтримки,
обміну знаннями і спільних трудів як домашніх пивоварів, так і тих, хто уже завів собі
«каструльку» побільше, і вирішила надати можливість спробувати сили на більших обсягах комусь з молодих талантів, які скромно варять вдома.
Оголосивши в березні конкурсна краще аматорське пиво, їх вдалося знайти!
Один з них – Максим Бондарчук – вже зварив свій переможний кокосовий портер
на потужностях Varvar.
Не пропустіть інтерв’ю з експериментатором, який скоро, ми впевнені,
впише своє ім’я в історію пивоваріння України!

 

Особиста справа:

Домашній пивовар:
Максим Бондарчук.

Місто: Львів.

Вік: 33 роки.

Чим займається: фрілансер, підприємець.

Досвід пивоваріння: 1,5 роки.

Обсяги домашнього виробництва: 20л.

Краще джерело знань про пивоваріння: Інтернет та спілкування з пивоварами.

Улюблений сорт пива: залежить від пори року та настрою, однак частіше це IPA та стаут.

Продовжить, будь ласка, фразу: «Пиво для мене – це…» – безмежний світ смаків та ароматів.

 

Про конкурс:

Кількість поданих на конкурс зразків: 38.

Серед сортів, представлених конкурсантами, переважають стаут, пшеничне і копчене пиво.

Склад журі: представники Varvar brewery – засновник бренду Василь Мікулін, головний пивовар Ігор Дмитренко та його колеги, один з авторів Beer Box Лана Світанкова, пивний блогер Павло Гайдаржи. Залучалися до конкурсних дегустацій гості бару Lisopylka.

Параметри суддівства: відповідність заявленому стилю, приємність зразка безвідносно категорій.

 

– Максим, що змусило вас взятися за котли-чиллери-фільтри, щоб зварити своє перше домашнє пиво? 

– Півтора роки тому ми сиділи з друзями в барі і мова зайшла про те, що у нашому місті (я тоді ще жив у Дніпрі) добре смачне пиво ще треба дуже старанно пошукати. Наступного дня я почав «добувати» в Інтернеті інформацію про пиво та способи його приготування. В процесі цього я зрозумів, що дуже хочу спробувати зварити пиво сам.

 

– Але ж неможна просто взяти і почати варити пиво. Потрібен не тільки запас знань, наявність хоч і найпростішого, але пристосованого обладнання. З яким багажем стартували ви?

– Насправді, можна стартувати з невеликою кількістю початкового обладнання, яке коштує не дуже багато. Важливіше – виділити час на навчання та пошуки інформації про  процеси всіх етапів приготування пива. Завдяки Інтернету це не є проблема.

 

– Який рецепт ви вибрали для першої варки? Чи виправдало зварене пиво ваші очікування?

– Перше пиво було зварене з солодового концентрату – готового сусла, з якого випарили воду. Це дуже легко, але результат мене не задовольнив – замість ірландського стауту я отримав щось більш схоже на темний квас.

 

– Чим керуєтеся при виборі сорту, який візьмете в роботу?

– Так як я варю для себе, то сорт обираю дуже легко – той, який я сам із задоволенням буду пити.

– Невеликі обсяги домашнього виробництва дають безмежні можливості у втіленні ідей. Яке пиво народилося в результаті найсміливіших експериментів?

– Мій досвід пивоваріння всього 1,5 роки, і на більшості варок я вчився варити базові стилі для того, щоб більше зрозуміти обладнання та відточити майстерність. Перший мій експеримент був саме з додаванням кокосу до пива. І, як виявилось, він був досить вдалий.

 

– В Kiev Beer Academy ви отримали диплом «Пивний дегустатор». Чи допомогли вам знання тонкощів професії в пивоварному досвіді?

– В КПЛ я пройшов два курси –  дегустатора і сомельє. На курсі дегустаторів я зміг спробувати різні пивні дефекти і зрозуміти, як їх виділяти в смаку пива та уникати при варці. На курсі сомельє ми варили пиво. В процесі пивовари ділились своїм досвідом, завдяки чому я дізнався багато корисної інформації, яку в подальшому використовував на практиці. Також цей курс допоміг мені систематизувати знання щодо різноманіття пивних стилів.

 

– Що вас підштовхнуло взяти участь в конкурсі домашніх пивоварів – бажання отримати професійну оцінку або шанс зварити пиво на потужностях Varvar brewery? 

– Обидва ці стимули! Мені завжди цікава конструктивна критика від профі, це допомагає становитись краще. Та, на мою думку, шанс зварити своє пиво на великій сучасній пивоварні бажає мати кожен домашній пивовар.

– Ваш кокосовий портер отримав приз дегустаційних симпатій на конкурсі Varvar brewery для домашніх пивоварів. Чому саме цей сорт представили на суд журі?

– Цей портер став результатом декількох спроб досягти саме того смаку, який я собі уявляв. Протягом кількох варок я намагався зрозуміти, скільки кокосу потрібно додавати, коли його додавати та в якому вигляді. Після декількох спроб пиво вийшло саме таким, як мені хотілось. Тому я вирішив ризикнути та відправити його на конкурс.

 

– Спробувавши свої сили на обладнанні заводу Varvar, чи залишитеся ви домашнім пивоваром або будете прагнути працювати на міні-пивоварні / відкриєте свою?  

– Поки що буду вчитись дома. Згодом хотілось би зайнятись контрактним пивоварінням і вийти на більші об’єми. Але спочатку ще треба багато чого навчитись.

 

– Що дала вам в плані досвіду ця колабораційна варка? Чому навчила?

– Пивоварня Varvar виглядає як космічна станція 🙂 Зварити своє пиво на пивоварні такого масштабу – надзвичайно цікавий, корисний досвід. Було дуже круто взяти особисту участь в процесі, побачити, як вариться пиво на великих пивоварнях в порівнянні з домашнім виробництвом. Дуже дякую пивоварам Варвару за цікаву екскурсію. Я просто у захваті від всього побаченого!

– Зараз у вас є можливість представити зварений з пивоварами Varvar brewery переможний кокосовий портер любителям пива. Що скажете?

– Насправді, пиво має бути досить цікавим, не даремно ж ми додали туди 100 кг кокосу. Домашня варка підкорила всіх, хто пробував це пиво, і я тепер з нетерпінням чекаю на результат цієї колаборації. Вона відбулася 31 липня. Десь приблизно за місяць портер має бути готовий. Слідкуйте за анонсами від Varvar та мого bottleshop’у Hop Heads. Чому його потрібно спробувати? Ну хоча б тому, що це унікальна подія на пивоваренному ринку України 🙂 Varvar зробив чудовий конкурс, надавши домашнім пивоварам можливість проявити себе!

Бесіду вела Тетяна Лебеденко.

Фото Лана Світанкова

 

куПИТИ пива

У парі з Лілєю Соловей Максим Бондарчук володіє ботл-шопом Hop Heads, який компаньйони відкрили 12 травня 2017 року у Львові. Формат закладу ближчий до пивотеки ніж до магазину. Тут є кілька столиків, де можна посидіти з друзями, або просто продегустувати нові сорти пива. Що до асортименту, Ліля та Макс намагаються зібрати в Hop Heads найбільшу «колекцію» українського крафтового пива у пляшках. І, схоже, вони єдині у Львові, кому це вдається. Закордонне пиво здебільшого представлене такими країнами, як Америка, Бельгія, Польща, Нідерланди, Англія та маленька, але дуже горда Шотландія. Крім пива є бокали, мерч від пивоварів і, звісно ж, журнал Beer Box.

Ботл-шоп Hop Heads
працює з 12:00 до 22:00 на вулиці Гавришкевича, 3, Львів.

Діє доставка крафтового пива по місту, а віднедавна і по всій Україні.

Заказати пиво можна тут:   http://hopheads.com.ua/

 

Tweet about this on TwitterShare on VKShare on Facebook0